Dobrou noc a pevnou naději

MUDr. IVAN WEINBERGER

Rok se s rokem sešel a já mám opět smutnou povinnost něco říci k frašce, která je bohužel v této formě uzákoněna - k výběrovým řízením.
Loni jsem v této souvislosti označil za dobrou zprávu pouze Napoleonovu radu k rozepnutí kabátu tomu, komu je horko. Co by starý Bonaparte dělal dnes, kdyby mu ukradli informace jako jednomu z náměstků ministerstva zdravotnictví nedávno? Možná by bitvu prohrál a dějiny tím zkreslil. Tehdy se ale bojovalo statečně - muž proti muži.

Před několika týdny nám padl další ministr zdravotnictví a situace v oboru je stále zamželá. Lékaři - i když pracují - neví jak jejich práce bude honorována pojišťovnami, které vyhrožují regulačními mechanismy. Beze sporu jsou však na tom zatím lépe než zaměstnanci brněnského Zetoru či pražských ČKD, kteří už do vysněného komunismu dospěli, neboť pracují zadarmo. Nedivme se tedy, že mezi klienty zastaváren se objevují i ti s titulem MUDr.,jak uvedla čtvrteční televize. Další zajímavá zpráva: k Všemocnému Olejárovi a jeho družině, která má hlídat zlé lékaře, aby neubližovali nebohým pacientům, přibyl i OMBUDSMAN - zatím jeden a to v motolské nemocnici. Je to nějaký Mgr., který dokonce absolvoval stáž u protinožců v Austrálii, aby byl na nás patřičně vyzbrojen. V budoucnu bude patrně ombudsman v každém zdravotním zařízení, aby si lékaři příliš nedovolovali, když je není ČLK schopna ukočírovat. Možná by bylo lepší mít v nemocnicích nezávislé správní rady, ale to by byla omezena výrazná pravomoc ředitelů. Tato hrozba se nelíbí zvláště jednomu z nich - kolegovi Přehnalovi z Baťovy zlínské, který rozesílá petici za odstoupení dr. Ratha pro neetické výroky a chce ČLK zvýraznit jako dobrovolný spolek. Na druhé straně však ČLK zaznamenala úspěch: její velký odpůrce Velký tajemník dr.Miloš Rýc zatoužil po jejím lůně a vstoupil do něho. Při chronickém nedostatku peněz se nyní kolo politicky-ekonomického štěstí obrátilo čelem k nemocnicím a pozadím k ambulantním specialistům. Neradujte se však ani nebojte - zítra může kolo stát zcela jinak.

A nyní statistika loňských výběrových řízení: každý měsíc - celkem ve 12 zasedáních bylo projednáno 31 žádostí o uzavření smlouvy zdravotnického subjektu se zdravotnickými pojišťovnami. Doporučeno bylo 28, ale skutečné uzavření smlouvy s výběrovými řízeními nesouvisí a opět my ani Magistrát neví, kolik smluv vlastně uzavřeno bylo.
Závěrem osobní poznámku: dnes končím druhé období své funkce v představenstvu našeho OSL. Dovolte vyslovit díky voličům, kteří mi práci v něm kvantitativně umožnili a kolegům z představenstva za skvělou atmosféru za patronace předsedů prof.Čerbáka a dr. Kaňovského, které mi umožnilo se snažit kvalitně pracovat.

Přeji Vám dobrý večer, dobrou noc a pevnou naději, že se za rok již s výběrovými řízeními v dnešní bizarní podobě již nesetkáme a že osmý ministr, který dle posledních zpráv vyjde z našeho OSL - bude schopnější, pružnější, diplomatičtější a šťastnější než sedmička jeho předchůdců.

©2004-2024 Česká lékařská komora OSL ČLK Brno-město